Domácí bioplynová stanice
Bioplynová stanice doma na dvorku?
Mnoho zemědělských družstev má dnes v areálu bioplynovou stanici. Představa domácí bioplynky je v tomto kontextu poněkud překvapující. Přesto, v zemích Asie a Afriky malé domácí bioplynové stanice už přes padesát let nachází uplatnění v běžném životě.
Velké bioplynky pálí vyrobený plyn v kogeneračních jednotkách a vyrábí elektřinu a teplo.
Přebytky tepla byly ze začátku spíš problémem. Dnes jsou přínosem pro vytápění zemědělských provozů, kanceláří…
Naproti tomu malé domácí bioplynky slouží téměř výhradně k výrobě tepla, ať už pro vytápění, vaření či sušení. Důvodem je nízká účinnost generování elektřiny při malém objemu bioplynu a technické potíže s malým objemem plynu, tlakem a nestálostí dodávky.
Princip
Ve fermentoru (obecně nádobě, kde dochází k fermentaci – kvašení) se miliardy mikroorganismů živí zbytky odumřelých rostlin a živočichů. Dochází k takzvané anaerobní digesci – „požírání bez kyslíku“.
Hlavním produktem činnosti těchto mikroorganismů je biolpyn a digestát. Digestát, co zbyde po procesu fermentace, je dobře použitelné organické hnojivo. Plyn přirozeně stoupá vzhůru a shromažďuje se pod kopulí dómu. Z nejvyššího místa dómu se plyn přepouští do spotřebiče a zde je spalovaný v hořácích.
Nepoužívejte běžný spotřebič
Vzniklý bioplyn sice hoří, ale k jeho spalování nelze použít běžný hořák na propan, butan, nebo svítiplyn. Proto topidlo nebo vařič musí být určený na tento typ plynu.
Rozdělení podle umístění
- podzemní – zcela zahrabaná
- nadzemní – volně ložená
Podle typu sběru a uskladnění se dá hovořit o několika málo typech fermentoru:
- fixovaný dóm – pevný obal bez pohyblivých částí. S rostoucím objemem plynu stoupá tlak – Obrázek 1
- plovoucí dóm – střecha záchytného prostoru plynu je pohyblivá, na zvýšený objem plynu reaguje pohybem vzhůru a tím zvětšením objemu fermentoru. – Obrázek 2
- expandující vak – gumový, nebo plastový obal – Obrázek 3
- fermentor přepouští bioplyn do externího gumového, plastového obalu – duše od traktoru
- vytápění, vaření, sušení, grilování na vlastním plynu
- zpracování domácích biologických odpadů
- získání kvalitního hnojiva v podobě digestátu, tedy toho, co zbyde po fermentaci
- omezená doba použití vzhledem k charakteru počasí v ČR, nutnost vyšších teplot
- nedostatečné zajištění pravidelného přísunu bioodpadu
- nutné nastudování alespoň základních poznatků o fermentaci a podmínkách pro udržení funkčního bioreaktoru.
- pokud se vyskytnou netěsnosti, tak zápach při fermentaci
Shrnutí
Pro bioplynku je nezbytné zajistit dostatek biohmoty. Bude tak vhodná pro majitele větších pozemků s bohatou flórou. Také chovatelé vepříků, drůbeže, králíků budou mít co přeměňovat. V neposlední řadě se uplatní na malých farmách. Vhodná je i pro různé stravovací zařízení.
Začít stravět vlastní, nebo koupit?
V současnosti se dá skládačka bioplynky koupit i u nás. Na internetu také existuje spousta návodů, jak vyrobit bioplyn v sudu a nafouknout bioplynem duši od traktoru a jiné pozoruhodnosti. Určitě bych s bioplynkou začal malými pokusy v lahvi a naučil se „chovat“ bakterie, udržovat pH, teplotu, poměr C:N…
Tímto tématem se rozhodně budu dále zabývat. Takže bedlivě sledujte stránky.