Solární sušička potravin
Sušení potravin na slunci je metoda konzervace jídla známá již tisíce let. Dodnes se v mnoha, především chudých a k rovníku bližších zemí, suší potraviny na přímém Slunci. Nejčastěji se suší koření, maso, zelenina, ovoce, hmyz, ale také rýže, kukuřice, nebo třeba kakaové boby a kávová zrna.
Na území České republiky, zemi v mírném podnebném pásu, máme odlišnou skladbu potravin, které můžeme získat buď vlastní produkcí, nebo sběrem – ať už přes plot ze sousedovi zahrádky, v lese, nebo podél polní cesty.
Také máme nižší sluneční aktivitu a menší zastoupení energie ze Slunce, které dopadá na naše území. Rozmezí je zhruba od 940 do 1440 W/m2. Přičemž celková doba svitu je od 1400 do 1800 hodin za rok (15 až 20,5% času během roku). Až 75% sluneční aktivity je v letním období.
A právě pro menší příděl slunečního svitu a často nedostatku plochy pro sušení vznikaly a stále vznikají další verze solárních sušiček použitelných v ČR.
Dvě základní podmínky pro sušení
Abychom cokoli mohly usušit, tedy zbavit z velké části tekutiny, neboli dehydrovat, je nutné zajistit přísun tepla. Tuto podmínku nám zajistí tepelná energie dodaná Sluncem. Druhou podmínkou je zajištění odvodu vlhkosti odpařené z povrchu sušených potravin.
Tuto podmínku zajistí “průvan”, který způsobíme nasáváním vzduchu zvenčí. Ten dále při kontaktu s povrchem sušených potravin převezme část vlhkosti a vypustí ji mimo prostor sušičky.
Solární sušička by měla plnit vícero funkcí
- Zachytit větší množství tepelné energie ze Slunce a tu využít pro odpar vody ze sušených potravin.
- Uchovávat tepelnou energii po delší dobu, neboli omezit vychladnutí sušícího prostoru, pokud se na obloze objeví mrak
- Měla by zvýšit užitnou plochu pro sušení, tedy sušit ve více patrech
- Zajistit cirkulaci vzduchu pro odvod odpařené tekutiny z povrchu sušených potravin – evaporace
- Chránit potraviny před náhlými výkyvy počasí jako je déšť a vítr
- Chránit sušené potraviny před škůdci, částečně prachem a nečistotami, především před hmyzem, ptáky, hlodavci, ale třeba i před výkaly ptáků
- Chytřejší sušičky mohou dobře regulovat teplotu, takže se omezuje poškození potravin nestejnoměrným sušením
Alternativy názvu
Sluneční sušička ovoce, solární dehydrátor
English
Solar dryer, Solar Food Dehydrator
Kategorie
konzervace potravin, dehydratace sušením
Asi nejtypičtějším představitelem solární sušičky vhodné do našich podnebných podmínek je sušička s odděleným sběračem tepelné energie ze Slunce (tepelným kolektorem) od prostoru pro sušení. Prostor pro sušení má často několik sušících pater nad sebou.
Také je nutné zajistit cirkulaci vzduchu. Užívanou možností je pasivní odtah komínem nad, nebo za sušícím prostorem, ať již komínovým efektem, nebo aktivním odtahem díky zabudovanému ventilátoru, který se instaluje na vstup, nebo výstup, případně na obě strany.
Aby byla sušička nezávislá na externí dodávce elektrické energie, použijeme na napájení ventilátoru malý fotovoltaický panel ideálně doplněný záložní baterií.
Jak na komínový efekt
Chcete-li dosáhnout komínového efektu, tedy odtahu vzduchu komínem mimo prostor sušičky a to bez použití ventilátoru, je potřeba, aby měl komín co nejvyšší teplotu.
Pro vysvětlení komínového efektu navštivte například wikiwand.com
Protože potřebujeme ohřát vzduch uvnitř komínu a nechceme, aby měla sušička komín vysoký několik metrů, můžeme si dopomoci zbudováním komína z materiálu, který se snadno vyhřeje sluneční energií. Tedy z kovu natřeného černou barvou. Případně je možné zvětšit ohřevnou plochu komína přidáním žebrování na venkovní stranu komína.
Orientace sušičky
Ideální je, aby byl sluneční kolektor vždy natočený kolmo na Slunce. V praxi to ale zbytečně komplikuje situaci a prodražuje cenu stavby sušičky. Stačí tak umístit sušičku sběrným kolektorem na jih.
Úhel kolektoru, který svírá se zemským povrchem, by měl být zhruba 35°. Vlastně platí stejná pravidla jako pro instalaci FVE panelu, nebo termického kolektoru (pro ohřívání vody).
Trochu akumulace tepla by neškodilo
Obecně nejsme jako středoevropská země s proměnlivým počasím ideálním prostorem pro solární sušičky. Zajímavým směrem je snaha uchovávat trochu tepelné energie pro překlenutí údobí mraků přecházejících přes Slunce. Někdo zkouší umístit do spodního prostoru pro sušení předměty, které rády akumulují teplo jako například kusy železa, kameny, nebo hrubší písek. Jiné experimenty se snaží zachytit co nejvíce tepelné energie dobrou izolací stěn sušičky.
Teplotu v sušičce není úplně jednoduché udržet na konstantní hodnotě. Dobrým řešením je vybavení prostoru sušení teplotním čidlem napojeným na termostat, který sepne napájení cirkulačního ventilátoru (odsávání nebo nasávání). Zdrojem energie může být malý nabíjecí akumulátor dobíjený přes regulátor z malého fotovoltaického panelu.
Dalším směrem je hlídat vlhkost potravin měřením odporu, který potravina vydává (čím vlhčí, tím menší odpor). Návod na řízení pomocí arduina
Zdroje:
-
Návod na solární sušičku s výčtem materiálu ČESKY
-
Popis více typů solární sušiček ENGLISH
-
Popis komínového efektu ČESKY
-
Internetové nástroje pro správnou orientaci sušičky (ČESKY, ENGLISH)
-
Doporučené teploty pro sušení ČESKY
-
Návod na ovládání sušení podle vlhkosti sušených potravin ENGLISH